Ervaringen van deelnemers

Charlotte Woerde doet haar vrijwilligerswerk bij C3, Centrum JongerenCommunicatie Chemie. Deze stichting laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken.

 1. Wat zijn je drijfveren om mee te doen met de pilot?

Meer rust in mijn hoofd, ontspanning, vaardigheden ontwikkelen die ik niet in mijn dagelijkse werk kan ontwikkelen maar vooral afwisseling. Het leven kan soms best saai worden als je elke dag met hetzelfde bezig bent. Ik hoopte met deze afwisseling een betere werk/prive balans te krijgen.

 1. Hoe bevalt het tot nu toe, wat heeft het je persoonlijk gebracht?

Heel erg goed! Het brengt mij rust aan het eind van de week, een heel erg leuk team om mee samen te werken en de mogelijkheid mijn creativiteit te gebruiken om scheikunde over te brengen aan alle leeftijden, daarnaast leer ik elke vrijdag weer nieuwe dingen. Mijn vrijwilligerswerk bij C3 voelt ook helemaal niet als werk of een verplichting, dat maakt het nog leuker. Mijn werk/prive balans is dan ook helemaal herstelt.

 1. Welk advies zou je je collega’s geven?

Mee doen! Het brengt je zoveel meer dan 5 dagen in hetzelfde kantoor, aan dezelfde onderwerpen en met dezelfde collega’s werken. Je creativiteit krijgt een boost, je wordt enorm gewaardeerd en je doet iets goeds voor de maatschappij. Wat zou je nog meer kunnen wensen? 😊

 

*****

Diederik Weve wil de emancipatie van mensen met autisme bevorderen waardoor hun afhankelijkheid van anderen minder wordt. Hij is voorzitter van de vereniging Personen uit het Autisme Spectrum en organiseert jaarlijkse het Autminds congres.

Ik heb altijd al vrijwilligerswerk verricht. Werk is voor mij een manier om sociale contacten te onderhouden en vrijwilligerswerk bracht me in contact met mensen uit andere groepen, in andere contexten. Zien hoe je vaardigheden elders het verschil kunnen maken; uitdagingen aangaan waarvoor in je werk geen plaats is.

Wel ontdekte ik dat vrijwilligerswerk een behoorlijk beslag kan leggen op je vrije tijd, zeker als er professionaliteit en continuïteit nodig is. Met al dat besturen, organiseren en uitvoeren was ik niet alleen veel vrije uren kwijt, maar ook veel vakantiedagen: veel van onze overlegpartners werken in zorg, onderzoek, onderwijs en beleid; ze verwachten overleg tijdens hun reguliere werktijden.  En als je -zoals in mijn geval- ook nog 35% van je tijd voor je werk in het buitenland blijven er weinig momenten over dat je een rustig met een boek op schoot zit.

Met de vrijwilligerspilot kwam er weer balans in mijn leven: het vrijwilligerswerk dat ik nodig heb als persoon, kan ik nu naast mijn werk plannen, en niet volledig ten koste van mijn vrije tijd. Daardoor wordt het duurzaam.

Ik ben door vrijwilligerswerk enorm gegroeid. Dat erkennen ook mijn collega’s, en volgens mij  hebben ook zij er baat bij.

Wat ik doe? Ik probeer de emancipatie van mensen met autisme te bevorderen waardoor hun afhankelijkheid van anderen minder wordt. Ik ben voorzitter van de vereniging Personen uit het Autisme Spectrum (www.pasnederland.nl). We behartigen belangen, organiseren onderlinge contacten en beïnvloeden kennisontwikkeling en beleid. Daarnaast organiseer ik het jaarlijkse Autminds congres (www.autminds.nl) waar agenda, inhoud en randvoorwaarden bepaald wordt door autisten. De deelnemers zijn natuurlijk een mix van mensen zonder en met autisme.

 

*****

Frederique Reddingius ondersteunt stichting UrbanAct. Urban Act College begeleidt jonge mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie naar een duurzame toekomst.

Wat zijn je drijfveren om mee te doen met de pilot?

 • Mijn motivatie op werk verhogen door iets inspirerende te doen buiten werk.
 • Uitlaatklep zoeken voor mijn idealisme.

Hoe bevalt het tot nu toe, wat heeft het je persoonlijk gebracht?

 • Werken met andere mensen dan mijn directe collega’s houd mijn wereldbeeld realistisch.
 • Mijn loyaliteit naar mijn werkgever is gestegen na deelname.
 • Het vrijwilligerswerk geeft veel voldoening.
 • Dankbaarheid is groot.

Welk advies zou je je collega’s geven?

 • Mocht je verbreding en verdieping zoeken dan is dit een fantastische optie
 • Deze policy is een van de vele instrumenten die mijn werkgever geeft om controle te nemen op het beïnvloeden van je geluk.

Samenvattend: deze mogelijkheid heeft mij hernieuwde energie gegeven en heeft mijn werkgeluk positief beïnvloed.

 

*****

Yvonne Leget doet vrijwilligerswerk als beheerder bij Fort Buitensluis. Doel is dat het Fort een educatieve, culturele en recreatieve functie krijgt.

Mijn drijfveren om mee te doen is: cultureel/militair erfgoed te behouden. Fort Buitensluis zocht een beheerder, samen met mijn man Eric doe ik dit nu voor het 12e seizoen. Wij proberen de geschiedenis die dit fort herbergt door te vertellen aan de jeugd van nu. Op dit moment zijn we samen met PABO studenten een lesprogramma/film aan het maken voor de geschiedenisles aan 7 en 8e groepers. Na de les bezoeken ze fort Buitensluis. Maar ook ouderen nodigen we uit om het fort te bezoeken, zij kunnen ons verhalen vertellen. Het fort moet uiteindelijk een educatieve, culturele en recreatieve functie krijgen.

Het bevalt uitstekend. Mij persoonlijk geeft het heel veel positieve energie. We doen vrijwilligerswerk op een zeer bijzondere locatie en we kunnen het delen met de rest van de gemeenschap.

Mijn advies aan collega’s: DOEN! Vrijwilligerswerk, op welk gebied dan ook geeft veel voldoening. Door mijn werkgever voel ik me nu extra gewaardeerd, omdat zij dit stimuleren. Een prachtregeling waaraan iedereen mee kan doen.